Končí sa boom hypoték?

Končí sa boom hypoték?Už dlhšiu dobu zažívame na Slovensku hypotekárny boom, ktorému vďačíme predovšetkým neustále klesajúcej úrokovej sadzbe. „Banky sa dnes nachádzajú na hrane svojej ziskovosti“, v prvom polroku 2016 totiž rozdali úvery na bývanie v hodnote vyššej ako miliarda eur, čo je dvojnásobne viac ako vlani za rovnaké obdobie. Povedané inými slovami, byť dlžný je dnes v móde. Spolu s nízkymi úrokmi, prichádza aj k zlacňovaniu spotrebných úverov, ktoré dodnes patrili na Slovensku k najdrahším v porovnaní s inými štátmi eurozóny.

Avšak Národná banka Slovenska sa snaží tento prebiehajúci úverový boom potlačiť a preto prišla s niekoľkými radami a odporúčaniami pre banky. Hlavným zámerom týchto opatrení je, aby sa pozastavilo požičiavanie peňazí klientom, ktorý by neskôr mohli mať problém so splácaním hypotéky. NBS žiada, aby banky pri poskytovaní pôžičky viac zohľadňovali schopnosť klienta úver splácať, aby brali do úvahy najmä príjmy domácností a bežné životné náklady. Môžeme to pomenovať aj tak, že banky by si mali viac postrážiť to, komu peniaze požičiavajú.

Myslíte pri výbere hypotéky respektíve čerpaní úveru aj na jeho zabezpečenie?

Vždy totiž treba mať na pamäti aj to, že sa môže stať niečo nepredvídateľné alebo neočakávané a preto je dobré zamyslieť sa nad zabezpečením hypotéky. Zabezpečené úvery sú samozrejme lacnejšie, keďže je pri nich pravdepodobné, že banka dostane peniaze naspäť.

Ďalším dôležitým bodom súvisiacim s touto témou je tiež kontrola rodinných finančných prostriedkov a možností. Zaistenie rodiny je misia dôležitá, zároveň však neraz ťažko splniteľná. Rodinná rezerva preto pre Vás môže znamenať ten pravý krok smerom k finančnej pohode a istote. Preto ak Vám financie mesačne zostávajú, neutrácajte ich zbytočne, ani neschovávajte pod vankúš, ale založte si sporiaci účet, na ktorom budete mať peniaze kedykoľvek k dispozícii.

Ako už bolo totiž spomenuté vyššie, dnes je in byť zadlžený. Vedeli ste, že dnes už nebankrotujú iba firmy, ale dá sa zbankrotovať aj ako osoba? Ak Vám totiž klopú na dvere exekútori, alebo ste doslova „zadlžený až po uši“, môžete využiť možnosť osobného bankrotu. Táto možnosť však nie je vhodná úplne pre každého, preto treba vedieť, kedy je tá správna chvíľa odhodlať sa k tomuto kroku.

V prípade, že máte záujem o viac informácií k tejto téme, respektíve o vypracovanie ponuky hypotéky šitej Vám na mieru, neváhajte nás kontaktovať telefonicky na čísle 0902 661 111 alebo e-mailom na info@onlineporovnanie.sk, alebo využite našu hypotekárnu kalkulačku

autor: Jozef Belko | 13.9.2016, 16:09 hod.