Prezúvame na leto a výber správnych pneumatík

Kedy je na SK povinnosť meniť zimné pneumatiky na letné?

Pri prezúvaní z letných na zimné zákon určuje, kedy je to potrebné. Ako to je však v opačnom garde? Kedy prezuť späť na letné? Všeobecne sa hovorí, že pomyselnou hraničnou teplotou je 7 stupňov celzia. Niektorí zasa tvrdia, že prezuť by sa malo začiatkom apríla.
Rozhodujúcim bodom je určite počasie. Pár slnečných dní však neznamená, že nastal koniec zimy. Tak tomu bolo aj tento rok. Preto si treba pozrieť dlhodobejšie predpovede počasia, a pneumatiky prezuť až po presvedčení sa, že snežiť už nebude.

Aké sú podmienky pneumatík, aby sme nedostali pokutu?

Zákonom vyžadovaná hĺbka dezénu pri letných pneumatikách je 1,6 mm. Väčšina expertov a pneuservisov sa však zhodujú, že je to veľmi málo. Podľa ich odporúčaní je potrebná hĺbka minimálne 3 mm pri letných a 4 mm pri zimných pneumatikách.
Ak máte nasadené iné pneumatiky, ako sú predpísané, hrozí Vám od polície aj zadržanie techničáku! Auto je tak technicky nespôsobilé a je tu tiež podozrenie, že technický preukaz je neplatný.

Ako si vybrať letné pneumatiky?

Drvivá väčšina ľudí sa pri výbere pneumatík rozhoduje podľa ceny. Tá by však podľa odborníkov nemala byť rozhodujúcim kritériom. Tým by mala byť ich kvalita. Pri kúpe pneumatík si treba ich kvalitu riadne overiť, predovšetkým to, či absolvovali potrebné testy. Dôležitým parametrom je najmä brzdná dráha. Väčšina predajcov pneumatík výsledky daných testov zverejňuje na svojich stránkach.
Pozor treba dať aj na nahustenie pneumatík, ktoré zvyšuje bezpečnosť. Ďalším kritériom, ktoré zohráva pri výbere dôležitú rolu, je osobná skúsenosť a recenzie ostatných vodičov.

Ako dobré pneumatiky pomáhajú znižovať riziko nehôd.

Kvalitné pneumatiky Vám môžu zachrániť život! Nie, nepreháňam! Čím lepšie pneumatiky, tým vyššia šanca vyhnúť sa nehode z dôvodu nedobrzdenia. Samozrejme, iba dobré pneumatiky nestačia, jednoznačne však hrajú dôležitú úlohu. Totiž, auto na nekvalitných pneumatikách je ťažšie ovládateľné.

Ako som spomínal, pri nekvalitných pneumatikách hrozí vyššia nehodovosť. A s tou zase súvisí poistenie. Využite našu kalkulačku a porovnajte si PZP.

autor: onlineporovnanie | 4.7.2017, 16:07 hod.