Prezúvanie na zimu – Slovensko a zahraničie

zimné pneumatiky rakúsko, prezúvanie pneumatik, povinne zimné gumy, povinne zimne pneumatiky slovensko Horúce, letné dni sa už skončili, čo znamená, že sa k nám čoraz viac približuje obdobie zimy. A ako všetci vieme, so zimou sa spájajú časté dažde, sneh či mrazy. Určite preto aj vy riešite zásadnú otázku, kedy je tá najvhodnejšia chvíľa prezuť na zimné pneumatiky?

Na Slovensku sú zimné pneumatiky povinné pri súvislej vrstve snehu. Odborníkmi je však považovaný za vhodný termín na prezutie ten, keď denná teplota klesne pod 7 stupňov Celsia.
Myslite na to, že včasné prezutie Vám môže ušetriť peniaze, starosti alebo dokonca zachrániť život!

Okrem zimných pneumatík si treba v zime dať pozor aj na prevádzkové kvapaliny, nemrznúcu zmes, dobitie batérie a zimnú výbavu (metlička na sneh, škrabka na ľad, štartovacie káble, reťaze na kolesá by mali byť súčasťou každého vozidla).

Ako je to v susedných štátoch?

Istotne sa medzi Vami nájdu takí, čo s vozidlom často jazdia do zahraničia. Či už je to služobne alebo súkromne. Pozrime sa preto spolu na to, aké pravidlá majú v našich susedných a okolitých štátoch.

V Českej republike sú zimné pneumatiky povinnosťou od 1. novembra až do konca marca. Zákonom predpísaná hĺbka dezénu je 4mm.

V Rakúsku, rovnako ako u nás, sú zimné gumy povinné vtedy, ak je na vozovke súvislá vrstva snehu. Pozor, ak Vás tu však nachytajú ako jazdíte na zasneženej ceste s letnými pneumatikami, pokuta môže siahať až do výšky 5000 €.

V Maďarsku a Poľsku nie je nijak stanovená alebo ošetrená povinnosť používania zimných pneumatík, avšak v obidvoch prípadoch sú určite odporúčané. Zároveň, v Maďarsku musia byť súčasťou zimnej výbavy snehové reťaze. Ak ich pri kontrole nebudete mať, hrozí Vám mastná pokuta!

Zvyšok Európy

Z ostatných európskych krajín stojí za zmienku spomenúť povinnosť zimných pneumatík v pobaltských štátoch (Lotyšsko, Litva, Estónsko) alebo v niektorých balkánskych krajinách, ako sú Chorvátsko, Bosna a Hercegovina, Srbsko či Čierna Hora.

Zaujímavosťou je, že v škandinávskych krajinách ako sú Nórsko, Dánsko nie sú zimné gumy povinnosťou. A vo Švédsku len vtedy, ak je na ceste súvislá vrstva snehu, čo však neplatí pre turistov, ak majú pneumatiky s dezénom min. 3 mm.

V Rusku ani v Ukrajine nie je nosenie zimných pneumatík legislatívne ošetrené.

Povinne zimne pneumatiky - Rakúsko, Česko, Maďarsko, Nemecko, Slovensko, Ukrajina, Rusko, Talilansko, Švédsko, Nórsko, Fínsko, Dánsko, Rumnusko

Zdroj: zoznam.sk

Vyššie uvedené pravidlá a predpisy v jednotlivých krajinách Vám jednoznačne odporúčame dodržiavať. Okrem toho, že ušetríte peniaze pred hroziacimi pokutami, tak predovšetkým zmenšíte riziko nehody z dôvodu nedostatočne vybaveného vozidla na zimu.

autor: Jozef Belko | 6.11.2017, 18:11 hod.