Čo všetko kryje povinné zmluvné poistenie motorových vozidiel?

Kto musí mať uzatvorené PZP?

generali pzp, poistenie auta, povinné zmluvné poistenie kooperatíva, pzp krytie, biela a zelená kartaKaždý držiteľ alebo majiteľ motorového vozidla je povinný mať uzatvorené PZP. Táto povinnosť sa však nevzťahuje iba na motorové vozidlá. Zo zákona vyplýva, že povinnosť mať povinné zmluvné poistenie platí aj pre prípojné vozidlá s EČV a pre špeciálne vozidlá bez EČV, ktoré sa pohybujú po cestných komunikáciách.

Uzatvoriť si PZP je potrebné ešte skôr, ako vôbec vozidlo začnete používať! Už pri registrácii vozidla na polícii sa musíte preukázať potvrdením o uzatvorení povinného zmluvného poistenia (bielou kartou).

Aké škody PZP kryje?

Zaujíma Vás, čo vlastne kryje povinné zmluvné poistenie? PZP kryje škody, ktoré  spôsobí vodič nejakej tretej osobe a to prevádzkou svojho vozidla.

PZP teda kryje Vašu zodpovednosť za Vami spôsobenú škodu na zdraví, živote a majetku. Okrem toho PZP môže pokryť aj ušlý zisk alebo náklady spojené s právnym zastúpením.  

Aké škody Vám nepreplatí?

Ako píšeme vyššie, preplatenie škody z PZP sa vzťahuje len na škodu spôsobenú niekomu cudziemu.

Aké škody Vám ale Vaše povinné zmluvné poistenie nepreplatí? Ide o škody, ktoré pri nehode vznikli na Vašom vlastnom vozidle. Pre takéto prípady je potrebné mať uzatvorené havarijné poistenie. Ani to však nemusí platiť úplne vždy. Niekedy môže stačiť, ak máte k svojmu PZP uzatvorené aj pripoistenie určitého rizika ako napr.: čelné sklo, stret so zverou, živel a pod.

Poisťovňa z Vášho PZP nepokryje ani škody spôsobené na zdraví spolujazdca. Na takéto prípady zasa existuje úrazové pripoistenie.

Platí moje poistenie aj v zahraničí?

PZP Vám samozrejme platí aj za hranicami SR. Jeho platnosť sa vzťahuje na všetky štáty, ktoré sú členmi systému zelenej karty. PZP je v danej krajine vždy platná za podmienky, že táto krajina nie je na zelenej strane prečiarknutá. Práve zelená karta zabezpečuje to, že nemáte nutnosť uzatvoriť si PZP aj v zahraničnej krajine, v ktorej sa práve s vozidlom nachádzate.

Myslite na to, že zelená karta predstavuje doklad o poistení! Preto určite dbajte na to, aby ste ju pri ceste do zahraničia mali vždy pri sebe.

Ak máte záujem o čo najvýhodnejšie PZP, je dobré si ponuky poisťovní porovnať. Naša online služba na portáli onlinePorovnanie.sk sa preto ponúka ako pohodlné a rýchle riešenie tejto situácie. Postačí pritom iba vyplniť zopár povinných údajov a v priebehu desiatok sekúnd získate prehľadné porovnanie ponúk viacerých poisťovní na jednom mieste. Skúste to na tomto odkaze: pzp kalkulačka 2020

autor: Jozef Belko | 18.2.2019, 08:02 hod.